ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
17ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΙΣΩ

17ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Λάρισας

17ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Λάρισας

17ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Λάρισας

17ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Λάρισας

Το Βατικανό στη Λάρισα!! Πως γίνεται; Όχι δεν αλλαξοπίστησαν οι Λαρισαίοι, απλά το 17ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών έχει ένα αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη του Βατικανού, μαζί με αυτό υπάρχει αφιέρωμα στον Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Μαραγκό και προβολή της ταινίας «Κραυγή γυναικών», στη λήξη του Φεστιβάλ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Μετά τον Κριστόφ Ζανούσι, τον Ντούσαν Μακαβέγιεφ, τον Πατρίς Λεκόντ, τον Τίντο Μπρας και το Ζαν-Κλοντ Καριέρ, το 17ο Μεσογειακό Φεστιβάλ, φέτος, θα συστήσει στο κοινό τη -σχετικά άγνωστη στη χώρα μας- Ταινιοθήκη του Βατικανού, η οποία συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια δραστηριότητας. Η διευθύντρια της Ταινιοθήκης του Βατικανού Claudia Di Giovanni θα ταξιδέψει στη θεσσαλική πρωτεύουσα και θα παρουσιάσει στο κοινό του Φεστιβάλ την ιστορία και τους θησαυρούς της Ταινιοθήκης, το Σάββατο 4 Απριλίου. Η κα. Di Giovanni θα παραλάβει τιμητικό Χρυσό Ίππο για λογαριασμό της Ταινιοθήκης του Βατικανού.

Με το Χρυσό Ίππο καριέρας θα τιμηθεί επίσης, για την προσφορά του στην 7η Τέχνη, ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός. Σε μεταμεσονύχτια προβολή, το Σάββατο 4 Απριλίου, θα προβληθεί η ταινία του Νίκου Αλευρά «Ερωτικά μαθήματα για επαναστατική δράση», παρουσία του σκηνοθέτη, για την οποία έχουμε γράψει σε αυτόν εδώ τον ιστοχώρο

. Το 17ο Μεσογειακό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, στο Χατζηγιάννειο, Ρούσβελτ 59, από 30 Μαρτίου έως 2 Απριλίου, οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, και από 3-5 Απριλίου 2009, οι κυρίως φεστιβαλικές εκδηλώσεις. Το φεστιβάλ θα κλείσει τις εκδηλώσεις του με την προβολή της ταινίας «Κραυγή γυναικών», του Ζυλ Ντασέν, με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη, αφού φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας.

Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, την ΕΡΤ και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Λαρισαίων.  Οι ταινίες που συμμετέχουν έχουν, πάνω-κάτω, αυτή την εικόνα: 17 ταινίες μικρού μήκους συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και 25 ταινίες στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό Τμήμα του 17ου Φεστιβάλ. Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι ταινίες «Οδηγίες χρήσεως», του Κωνσταντίνου Γιαλλουρίδη, και «Χήρα στρατηγού», του Δημήτρη Κανελλόπουλου, στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, ενώ στο μεσογειακό Διαγωνιστικό συμμετέχουν οι ταινίες «Partners», της Ιωσηφίνας Μαρκαριάν, και «Ζαφείρης», της Έλενας Δημητρακοπούλου. Δύο Χρυσοί Ίπποι απονέμονται σε κάθε ένα από τα δύο επίσημα τμήματα του Φεστιβάλ.

Το χρηματικό έπαθλο των 1.500 ευρώ του Μεσογειακού Διαγωνιστικού Τμήματος θεσμοθετεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Τα δύο ειδικά βραβεία της επιτροπής συνοδεύονται από Αργυρό Ίππο, ενώ η επιτροπή, κατά την κρίση της, απονέμει μέχρι τρεις τιμητικές διακρίσεις σε κάθε τμήμα. Επίσης απονέμονται τα τεχνικά βραβεία της ΕΤΕΚΤ (καλύτερης φωτογραφίας, μοντάζ και ηχοληψίας), τα βραβεία ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και το βραβείο της Kodak, για την καλύτερη ελληνική ταινία των δύο διαγωνιστικών τμημάτων. Η Σχολή Σταυράκου προσφέρει υποτροφία δωρεάν φοίτησης στο τμήμα σκηνοθεσίας για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η υποτροφία απονέμεται στη μνήμη του ιδρυτή της Σχολής, Λυκούργου Σταυράκου. Τα έπαθλα του Φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημήτρης Ψωμοδύτης.

Το πρόγραμμα του 17ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών θα παρουσιάσει η Λαρισαία ηθοποιός Ζωή Μουκούλη. Η φωτογραφία της αφίσας είναι της Βασιλικής Πασχάλη. Οι προβολές των ταινιών μεγάλου μήκους, που προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής, γίνονται σε συνεργασία με τον Ελληνοϊσπανικό Σύνδεσμο Λάρισας και το Ινστιτούτο Θερβάντες. Το Σάββατο 4 Απριλίου, στις 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί, στο Χατζηγιάννειο, Συνέντευξη Τύπου με τη Διευθύντρια της Ταινιοθήκης του Βατικανού, Claudia Di Giovanni, και προβολή ταινία διάρκειας 20΄ σχετικά με την 50χρονη ιστορία του Οργανισμού. Θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Ίππος. Θα προηγηθεί σύντομη παρουσίαση των νέων σκηνοθετών που συμμετέχουν και παρευρίσκονται στο Φεστιβάλ. Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ είναι η σκηνοθέτης Στέλλα Μπελέση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 17ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Τα πάντα για τον κινηματογράφο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR