ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΑΛΕΞΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

ΠΙΣΩ

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΥΔΟΚΙΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ

ΗΝΙΟΧΟΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αλέξης Δαμιανός

Σκηνοθέτης

Μια εισαγωγή στο έργο του.

Ο Αλέξης Δαμιανός γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Η πολιτική κατάσταση της εποχής δεν τον άφησε αδιάφορο. εξαρχής, συμμετέχει στην Εθνική Αντίσταση, στον ΕΛΑΣ, στη Ρούμελη . Μέσα από τη δουλειά του ως ηθοποιός έκανε τη δική του αντίσταση στην Κατοχή. Μαζί με ηθοποιούς όπως η Αλέκα Παΐζη και με επικεφαλής το Γιώργο Σεβαστίκογλου, έκανε το Λαϊκό Θέατρο με σκοπό να αναπτερώσει το ηθικό του κόσμου. Το 1946 συμμετέχει ως ηθοποιός στους Ηνωμένους Καλλιτέχνες, σε αυτό το σχήμα θα ανεβάσει το πρώτο του θεατρικό έργο, «Το καλοκαίρι θα θερίσουμε». Το 1947 συμμετέχει ως ηθοποιός στο Θέατρο Τέχνης, του Καρόλου Κουν. Το 1948 ιδρύει το Πειραματικό Θέατρο, όπου ανεβάζει ιρλανδέζικο θέατρο και δύο δικά του έργα, «Το σπιτικό μας» και «Τ’αγρίμια».


Από το 1951 έως το 1960 εγκαταλείπει το θέατρο και κάνει αργαλειούς. Ενδιάμεσα παίζεται το έργο του «Τ’άλογα», στο ραδιόφωνο. Το 1961 ιδρύει το θέατρο Πορεία.

Φιλμογραφία

Αλέξης Δαμιανός - Φιλμογραφία

ΕΥΔΟΚΙΑ-Η βία του έρωτα

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ-ερευνώντας το διωγμό

ΗΝΙΟΧΟΣ-ένα τελευταίο βλέμμα στην ιστορία

ΑΛΕΞΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR