ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΠΙΣΩ

Σκηνοθέτες

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ο Βασίλης Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1921 και πέθανε το 2000. Οι κινηματογραφικές του σπουδές κράτησαν μόνο για ένα χρόνο γιατί τόσο κράτησε και η διάρκεια της "ακαδημίας κινηματογραφικών σπουδών" του Ορφέα Καραβία. Αυτό το διάστημα όμως έφτασε να του θεριέψει την αγάπη για το σινεμά και το μοντάζ. Από τις πρώτες του ταινίες ο Γεωργιάδης έδειξε το ταλέντο του. Άλλωστε οι δυό υποψηφιότητες για όσκαρ και μια υποψηφιότητα για χρυσή σφαίρα, δεν είναι τυχαίες. Ειδικά για έναν αυτοδημιούργητο σκηνοθέτη που κράτησε την ανεξαρτησία του από τα μεγάλα στούντιο και τις εταιρίες παραγωγής της εποχής.

Μεγάλο του παράπονο ήταν ότι δεν στηρίχτηκε από το ελληνικό κέντρο κινηματογράφου για να κάνει ταινίες μετά την μεταπολίτευση. Όμως σκηνοθέτησε για την ελληνική τηλεόραση κάποιες από τις πιο σημαντικές σειρές, που άφησαν εποχή. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Οι Πανθέοι, Ο Γιούγκερμαν. Στο 40ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1999, τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του, σε μια πολύ συγκινητική τελετή.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR