ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

ΠΙΣΩ

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΜΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ;

Ο παραγωγός είναι το μόνο πρόσωπο στην δημιουργία μιας ταινίας που ασχολείται με αυτή από την έναρξη, την ιδέα, μέχρι και το τέλος, την παράδοση. Είναι το πρόσωπο που κάνει τα πράγματα να συμβούν. Είναι αυτός που οργανώνει, προστατεύει, εποπτεύει και συμβουλεύει τους υπόλοιπους συντελεστές της παραγωγής. Ο παραγωγός παντρεύει τα χρήματα, τα οποία τα παίρνει από τον εκτελεστικό παραγωγό (executive producer), με το ταλέντο. Εάν μια ταινία είναι καλή, είναι επειδή ο παραγωγός επέλεξε τους σωστούς ανθρώπους. Πρέπει να είναι σίγουρος ότι ο καθένας που εργάζεται στην παραγωγή μιας ταινίας έχει τους ίδιους στόχους, προς την ίδια κατεύθυνση με τους υπόλοιπους και ότι όλοι οι συντελεστές έχουν ένα σαφές όραμα της αρχικής ιδέας και του τελικού προϊόντος. Ο παραγωγός πρέπει να κατορθώσει να διατηρήσει την ακεραιότητα της ταινίας και να σιγουρευτεί ότι ο καθένας κάνει την δουλειά του σωστά, παραγωγικά και γρήγορα.

Οι καλοί παραγωγοί πρέπει να σκέφτονται μπροστά, να γνωρίζουν όλες τις μεταβλητές και τους επικείμενους κινδύνους, να κατέχουν οργανωτικές δεξιότητες, δεξιότητες επικοινωνίας, και να σκέφτονται ουσιαστικά χωρίς την διακινδύνευση της καλλιτεχνικής διαδικασίας και ακεραιότητας της ταινίας. Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν το περιβάλλον της αγοράς και των επιχειρήσεων και να καταλαβαίνουν τους βασικούς νόμους της τοποθέτησης προϊόντων, της έρευνας αγοράς και της τελικής πώλησης ενός προϊόντος. Πρέπει να είναι ταλαντούχοι και δημιουργικοί, να είναι σε θέση να βρουν και να αναγωρίσουν το ταλέντο μέσα στο πλήθος, και να μπορέσουν να συνδυάσουν μεταξύ τους την τέχνη και το ταλέντο των ανθρώπων που συμμετέχουν στην παραγωγή μιας ταινίας. Επιπλέον, οι καλές σχέσεις και η διατήρηση καλών προσωπικών επαφών είναι απαραίτητα στοιχεία ενός καλού και επιτυχημένου παραγωγού καθώς επίσης και οι δεξιότητες δεξιοτήτων της οργάνωσης και της διαχείρισης. Προφανώς οι παραγωγοί είναι άνθρωποι που θα πρέπει να έχουν πλήρη γνώση της τεχνολογικής και πρακτικής πλευράς του κινηματογράφου και φυσικά να γνωρίζουν στοιχεία από την τέχνη και τη φιλοσοφία του κινηματογράφου. Τέλος ένας παραγωγός πρέπει να έχει την τύχη και τη δυνατότητα να βρει τους σωστούς χρηματοδότες και ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, χωρίς να διακινδυνεύσει την οικονομική αρτιότητα κανενός.

Ο παραγωγός είναι ένας επιχειρηματίας που γνωρίζει πώς να δημιουργήσει ή να προωθήσει ένα προϊόν. Ένας καινοτόμος παραγωγός θα συμμετάσχει σε όλες τις πτυχές της κινηματογραφικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής και συνεργασίας με τον κατάλληλο σεναριογράφο, επιλογή του κατάλληλου σκηνοθέτη για την ταινία, της επιλογής των ηθοποιών, του μοντάζ και την επιλογή του μουσικοσυνθέτη. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, είναι αρμόδιος για την διατήρηση του κοστολογίου μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού, με τη βοήθεια του line producer, έτσι ώστε με τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο να προσαρμόσει και να εξυπηρετήσει την δημιουργία της ταινίας.

Τελικά ο παραγωγός είναι υπεύθυνος για την θέματα προσωπικού, παραγωγή, επιχειρησιακές απαιτήσεις, χρηματοδοτήσεις, παροχές μάρκετινγκ και τελικά τα νομικά που απαιτούνται για οποιαδήποτε ταινία που γίνεται. Τα βασικά βήματα για να γίνει μια ταινία είναι. Καταρχάς μια καλή ιδέα, κατόπιν ένα σενάριο από τον κατάλληλο σεναριογράφο, ύστερα αφού βρεθεί η χρηματοδότηση για την ταινία, να έχει σχηματιστεί ένα βασικό πακέτο που παρουσιάζεται στους ενδιαφερόμενους. Μετά οριστικοποιώντας τις διαδικασίες χρηματοδότησης και παίρνοντας τελικά «το πράσινο φως» από την επιχείρηση παραγωγής, η ταινία πια μπορεί να κινηθεί προς την αρχική φάση της παραγωγής (preproduction).

Σχετικά με το θέματα προσωπικού ο παραγωγός είναι αρμόδιος στην εύρεση του σωστού σεναριογράφου και σκηνοθέτη για την ιδέα του που θα άρμοζε καλύτερα στην αίσθηση και το ύφος της ιστορίας. Όσον αφορά τη διαδικασία δημιουργίας του πακέτου για μια ταινία ο παραγωγός πρέπει να είναι σε θέση να προετοιμάσει πολύ νωρίς μια πολύ λεπτομερή πληροφόρηση για την ταινία που θέλει να παράγει. Τμήμα της τελικής χρηματοδότησης είναι η λεπτομερής περιγραφή του πώς και πότε ο παραγωγός προγραμματίζει να πάρει τα χρήματα από τους εκτελεστικούς παραγωγούς και για τα τρία τμήματα της παραγωγής (προ-παραγωγή, production and post-production). Ο παραγωγός έχει συνήθως μια ομάδα ανθρώπων που εργάζονται γύρω του προκειμένου να τον βοηθούν και να τον υποστηρίζουν στον μεγάλο φόρτο εργασίας που έχει αναλάβει αλλά και την γραφειοκρατία που απαιτεί μια ταινία. Πόλλες φορές υπάρχει και συμπαραγωγός, κάποιος που εργάζεται άμεσα με τον παραγωγό και σε περιπτώσεις μεγάλων ταινιών μοιράζονται τον φόρτο της εργασίας με τον επικεφαλής παραγωγό. Μετά από την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης παραγωγής, post-production και αφού η τελική μορφή της ταινίας (final cut) παραδοθεί, o παραγωγός είναι αρμόδιος να παραδώσει την ταινία με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά και νομικά έγγραφά, σε μια εταιρεία πώλησς και διανομής που κατόπιν θα περάσει στους εκθέτες και τελικά στους κινηματογράφους ή στην τηλεόραση, όπου οι μεμονωμένοι άνθρωποι θα πληρώσουν για να παρακολουθήσουν την ταινία.

Κάθε παραγωγός συνεργάζεται διαφορετικά και με διαφορετικούς ανθρώπους κάθε φορά. Η εργασία του παραγωγού είναι πάντα όμοια αλλά το επίπεδο χρηματοδότησης και ταλέντου που περιλαμβάνονται σε κάθε διαφορετική παραγωγή κάνει την εργασία του πιο περίπλοκη και κουραστική ή πιο εύκολη και ευχάριστη. Η παραγωγή είναι μια σκληρή εργασία, χρονοβόρα και συνδυάζει πολλά διαφορετικά στοιχεία από κοινού. Υπάρχουν πολυάριθμοι διαφορετικοί παραγωγοί και καθένας έχει τη μοναδική γραμμή εργασίας του και τους τρόπους εκτέλεσης μια παραγωγής.

Κωνσταντίνος Βασίλαρος

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΜΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ;

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR